Vijenac 740 - 742

Naglasak

Ovjenčana zbirka Ponornice

Nagrada Tin Ujević Krešimiru Bagiću

MARKO GREGUR

Između dvaju vrgoračkih turskih kula, u mjestu rođenja velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, u suorganizaciji Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca i Društva hrvatskih književnika 5. srpnja okupili su se poklonici Tina Ujevića kako bi obilježili pjesnikov rođendan te po 41. put dodijelili uglednu hrvatsku pjesničku nagradu, koja nosi upravo Ujevićevo ime. Program je počeo nadahnutim čitanjem Ujevićeve poezije u izvedbi nacionalnoga dramskog prvaka Gorana Grgića, a Ujevićevi stihovi čuli su se i u uglazbljenoj verziji kantautorice Sare Renar.


Nagrađeni pjesnik Krešimir Bagić / Snimio Boris Šćitar / Večernji list / PIXSELL

Okupljene su pozdravili Žana Pervan Odak, ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Ivan Alduk, izaslanik ministrice kulture i medija RH, Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Grada Vrgorca Mile Herceg i predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, koji je između ostalog izrekao riječi Veselka Tenžere da je Ujević bio pjesnik koji je uspio poziv izjednačiti sa sudbinom. Prije uručenja nagrade za najbolju knjigu poezije objavljenu u proteklih godinu dana dodijeljene su nagrade učenicima osnovnih škola koji su sudjelovali na 21. likovno-literarnom natječaju Tin Ujević.

Središnji dio programa posvećen je dodjeli nagrade Tin Ujević, koju je u konkurenciji 83 knjige za zbirku Ponornice osvojio Krešimir Bagić. Nagradu dobitniku uručili su predsjednik DHK-a Zlatko Krilić i gradonačelnik Mile Herceg, a obrazloženje koje je u ime tročlanog povjerenstva (Miroslav Mićanović, Davor Šalat, Evelina Rudan) napisao književnik i književni kritičar Davor Šalat, pročitala je Evelina Rudan, prošlogodišnja dobitnica nagrade. U obrazloženju nagrade zbirci Ponornice Krešimira Bagića istaknuto je da je u današnje vrijeme „rijetka poezija koja s toliko dosljednosti ide do granica pa i preko rubova artikuliranoga jezika, a da još uvijek ostaje literarna činjenica, koja se u samo jednoj knjizi dotakne većine dominantnih poetičkih modela, a da je ne zaposjedne nijedan“. Ujevićeva poezija opet je dotaknula zvijezde, a popis dobitnika ovjenčanih Ujevićevom nagradom postao je bogatiji za još jedno važno pjesničko ime.

Vijenac 740 - 742

740 - 742 - 14. srpnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak